De recycling van plastic begint goed op gang te komen, maar de meeste toepassingen waar huishoudelijk afval voor gebruikt wordt zijn dikwandig. Van folie naar folie gebeurt tot nog toe vooral als vertrokken wordt van industrieel afval. Het PRoLiFEx project (Postconsumer Recycling of L(L)DPE in Flexible Extrusion, RVO-JIP TEEI118007) heeft als doel om van de mix van diverse flexibele verpakkingen in huishoudelijk afval hoogwaardige nieuwe folie te maken, en daarmee een van de eerste demonstraties te geven van zo’n circulaire aanpak voor flexibele verpakkingen.
De partners Attero, TUSTI, Pokon Naturado, Oerlemans Packaging Group, EGEN, Technische Universiteit Eindhoven en Dow Benelux B.V. zijn erin geslaagd om een compostzak te ontwikkelen bestaande uit 65% gerecycled materiaal (PCR) en 35% nieuw kunststof. Daarbij is het PCR volledig afkomstig van de beoogde huishoudelijke afvalbron. Deze verpakking is onlangs geïntroduceerd in het kader van de Landelijke Compostdag. Hierbij is het verpakte materiaal, de compost, ook afkomstig van afval, namelijk GFT, waarmee het hele concept circulair is.
Om het wat tastbaarder te maken: dit zijn representatieve voorbeelden van welk afval er gebruikt is om de zak te maken:
- Verpakkingen van groente en fruit
- (folie) verpakkingen van diepvriesproducten
- Boterhamzakjes
- Krimpfolie van bv de 6-pack frisdrankflessen
- Draagtasjes
- Zakken voor dierenvoeder
- Verpakkingen van consumentenelektronica
- Zakken voor compost, meststoffen voor de tuin
De complementariteit van de partners heeft het project tot een succes gemaakt. Zo zijn de kwaliteit van het PCR, de eigenschappen van de gecoëxtrueerde folie, en de toepasbaarheid van de uiteindelijke verpakking geoptimaliseerd.
Berry Bellert, Sales Engineer/Development Plastics Recycling bij Attero, over het PRoLiFEx project: “Sinds wij drie jaar geleden onze op flexibel verpakkingsfval gerichte recyclingfabriek in Wijster hebben geopend, hebben we veel ontwikkelingen gezien in spuitgiettoepassingen van onze InfiniteFilm PCR. Het PRoLiFEx project is voor ons essentieel geweest op meer begrip te krijgen voor wat er nodig is in de sorteer- en recyclingstappen om ook in hoogwaardige folie-extrusietoepassingen te kunnen meedoen.”
Namens de Oerlemans Packaging Group reageert R&D Manager Rob van der Bruggen: “Oerlemans heeft innovatie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. In dit project komen beide op een mooie manier samen. In het PRoLiFEx project draagt elke partner bij in de keten als schakel van begin tot eind. Het is mooi te zien dat er een uitgekiende ontwikkeling vooraf is gegaan om in onze extrusieafdeling tot een goede, blaasbare folie te komen. PCR materiaal uit huisvuil gebruiken en tot een goed folie komen was een grote uitdaging en het is geweldig dat dit gelukt is. Door toepassing van de juiste samenstelling en techniek optimaliseren we de kwaliteit van de folie en krijgen we bovendien hoogwaardige bedrukking via onze flexodrukkerij. We kunnen met z’n allen trots zijn op het behaalde resultaat.”
Ben Scheer, Innovatie Manager bij Pokon Naturado, voegt toe: “Onze klanten vragen steeds meer naar de duurzaamheid van onze producten. Daarbij is de verpakking uiteraard van groot belang. We zetten al vrij veel circulaire grondstoffen in voor onze verpakkingen. Voor folie is dat momenteel minimaal 50%, veelal afkomstig uit schonere stromen. Nu we binnen PRoLiFEx hebben aangetoond dat een behoorlijk percentage van circulaire LDPE van verpakkingen uit huishoudelijk afval kan worden gebruikt, kunnen we ons gaan voorbereiden op een volgende grote stap. Met de opgedane kennis en ervaring binnen dit project kunnen we bovendien met externe stakeholders in gesprek om niet-technische barrières bespreekbaar te maken. Bijvoorbeeld als het gaat om de Afvalbeheersbijdrage.”
Voor meer informatie over het PRoLiFEx project verwijzen we u naar Rob van der Bruggen, R&D manager Oerlemans Packaging Group