Verpakkingsinnovaties door samenwerking in testen en ontwikkelen

BLOG

Inmiddels is het ruim twee jaar geleden dat we het innovatiecentrum van de Oerlemans Packaging Group: het Oerlemans Technology Centre (OTC) op grootse wijze openden. Een grootse opening met grootse plannen! En toen was daar het Covid-19 virus. De uitbraak van begin 2020 met de daaropvolgende coronapandemie waar iedereen anno 2022 nog steeds mee om moet gaan. Van lichte lockdown naar zware lockdown. Geen klantbezoek en vooral meetings via het digitale Teams in plaats van fysiek vergaderen.

Desalniettemin zijn er bij het innovatiecentrum flinke stappen gemaakt. Intern zijn er innovatieve folies ontwikkeld en is er gewerkt aan vernieuwende technologieën voor de productie van flexibele verpakkingen en folies. Uiteraard zijn deze van hoge kwaliteit en voldoen ze aan de laatste nieuwe wet- en regelgeving. Op al dit onderzoek leggen wij de toets van onze propositie: the sustainable innovator.

Samen met diverse klanten en externe opdrachtgevers is het OTC tot allerlei innovatieve verpakkingsoplossingen gekomen. Vanuit een klantwens worden analyses uitgevoerd, ontwikkelingen gedaan, folies en producten geproduceerd en wordt ondersteuning en begeleiding op locatie geboden. Kwaliteit en efficiëntie staan hierbij centraal en doordat alles zich onder een dak bevindt, kan snel geschakeld worden. In internationale termen: connect & develop.

Analyses

In het testlaboratorium kunnen meer dan 25 verschillende analyses worden uitgevoerd op het gebied van flexibele verpakkingen en folies. Dit kan op het gebied van grondstoffen, halffabricaten, inkten, lakken en eindproducten voor allerlei markten zijn. Denk aan de retail, industrie of land- en tuinbouw.

Om uiteindelijk tot de gewenste specificaties te komen, kan alle beschikbare apparatuur ingezet worden. Zo beschikt het OTC over een Raman microscoop, waarmee onder andere het aantal lagen, laagdikte en het type grondstof in de laag bepaald kan worden. Daarnaast kan met de Mocon apparatuur, de zuurstof en waterdamp barrière van de folie bepaald worden, omdat deze barrière belangrijk is voor bijvoorbeeld de houdbaarheid van voedingsmiddelen. Uiteraard kunnen ook de diverse mechanische eigenschappen als treksterkte, impact- en doorscheurweerstand gemeten worden.

In 2022 staan we ook weer voor nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen. Hiermee zal ingespeeld worden op de vragen vanuit de markt, waarbij de nadruk wordt gelegd op duurzaamheid en recyclebaarheid van verpakkingen en folies. Daarnaast helpen we graag externe opdrachtgevers met hun folie- en verpakkingsuitdagingen. Deze uitdagingen om de juiste oplossingen te bedenken en ontwikkelen gaan we graag aan met het OTC team! Heeft u een interessante uitdaging en verpakkingsoplossing nodig neem contact op met het Oerlemans Technology Centre.

Connect & Develop!

Rob van der Bruggen,

R&D Manager Oerlemans Technology Centre

Sluiten